OM OSS
 

Jag heter Madelene Ryberg, är född 1965 och mitt i vår stora familj har vi kennel Maxfield.

Bakgrund:
Alltihop startade på grund av mitt intresse för djur. Redan som barn fanns det katter, akvariefiskar och undulater i mitt hem. Det krävdes en hel del tjat innan det blev en hund i familjen! När jag var nio år gammal kom han i alla fall, Sajos en oregistrerad representant av rasen norrbottenspets, en släktig i Norrland födde upp dem. Sajos var en kompis under 12 år men mest mammas hund i alla fall. Jag var också en "hästtjej" under cirka fem års tid fram tills jag började på gymnasiet, då gick jag på Jordbrukslinjen och lärde mig sköta kor och grisar samt att köra jordbruksmaskiner. 

Den första sommaren efter skolan arbetade jag med att sköta travhästar i ett stall utanför Stockholm. De hade också kennel på gården och man födde upp airedaleterrier och mellanpudel med kennelnamnen Ragtime, Vivihill´s och Gouckas. Det gav en första inblick i hur kennelliv kan vara även om det var i storformat med hundhus och rastgårdar, vilket jag inte själv skulle vilja ha. Men jag fick vara med när valpar föddes, och det är en fantastisk upplevelse. Det var nästan så att min första egna hund blev en mellanpudel, Puffi var en mellanpudel som inte blev såld hos min arbetsgivare den sommaren. Men min mor sa nej... eftersom hon tänkte att jag som 17-åring skulle lämna den hos henne när intresset tröt.

Hundar:
1989 köpte jag min första egna hund. Det blev en tik av rasen groenendael, en belgisk vallhund, jag hade verkligen fastnat för dessa underbart vackra vallhundar. Humlan var pigg och alert och gjorde allt till 110 %. Det var en hund som krävde en mycket fast hand och ett stort engagemang. Hon var både tuff och vek på samma gång. Tyvärr blev hon allt mer tuff mot andra hundar och hennes stora viljestyrka gjorde att vi så småningom inte kunde ha henne kvar. Som väl var hade vi redan då en hund till i familjen. Det var welsh springer spanieln Frida som 1994 öppnade våra ögon för spanielraserna! Glada, lättfostrade och trevliga hundar som ingen är rädd för! Det var Nils som valde denna ras och sedan dess är vi spaniels trogna! Underbara hundar att dela livet med är det! Nils som sedan tidigare enbart haft katt blev även han helt såld på detta med hundar.

Det är lätt att skaffa sig fler än en hund eftersom man får mersmak! 1997 kom därför nästa hund in i familjen. Det blev en hund av den ovanliga rasen field spaniel, vår svarta Molly som vi importerade från Finland. Med henne startade kennel Maxfield då första kullen föddes 1999!

Idag är hela familjen engagerad i hundarna och livet med hund. Våra tre barn Grim, Elina och Nellie samt bonusbarn får en härlig uppväxt tillsammans med hundar. Vi har sedan 2003 även marsvin och kaniner som barnen har eget ansvar för. Elina har även ett akvarium i sitt rum. Så nog frodas djurintresset i hela familjen.

Avel och individer:
Jag är intresserad av hundarna som olika individer och av avelsarbete i form av hunduppfödning. Men viktigt för mig är att försöka föda upp så bra valpar som möjligt så jag avstår hellre att para om jag inte funnit ett tillräckligt bra avelsdjur att kombinera. Därför har vi inte fött upp så många kullar på kenneln under åren. Sedan tycker jag att mina tikar i sig själva är mycket viktiga och betydelsefulla individer (familjemedlemmar), jag vill inte att de ska överansträngas med för många kullar. Det tar ju på krafterna för dem att ha valpar, ingen tik har hittills därför fött mer än två kullar på vår kennel. Jag ställer ut våra hundar på utställning några gånger per år men är inte ”nördar” när det gäller att resa på utställning - att ha en stor barnfamilj tar mer tid... Vi går någon kurs med någon av hundarna när det passar. Till vardags blir det mest hundpromenader och till det bor vi på en underbar plats. Rörö består till två tredjedelar av naturreservat med härlig bohuslänsk natur. Nils största intresse tillsammans med hund är soffmys och hundpromenader. Tjejerna går gärna ut med hund och då helst med kameran - många vackra bilder blir det. En del av dem hamnar på hemsidan och i bloggen. Barnen går ibland även de någon kurs så som agility eller viltspår med någon av hundarna eller åker på ett hundläger.

Valpköpare:
Jag gillar att ha kontakt med mina valpköpare och försöker att finnas tillhands om några problem skulle uppstå och att svara på frågor med mera. Detta gäller hela hundens liv. Vi anordnar ibland valpträffar och träffar för fieldar och whippets hos oss på Rörö.

Övrig tid:
Vad gör vi när vi inte håller på med hundar? Ja, det mesta kretsar ju kring barnen och deras aktiviteter så som ridning, kompisar, läger och förstås skolarbetet... och att som förälder stötta upp dem med coachning och att skjutsa barnen hit och dit. Det känns som om man sitter i bilen ofta... Samtidigt har hela familjen intresse för foto, datorer, fiske och att vara ute i naturen. Drömmen vore också en härlig semester till något soligt och varmt land… J

  Många hälsningar

Madelene Ryberg med familj