TIDIGARE VALPAR
-tillbaka-
 

Se även Field Spanielklubbens hemsida
 

Vill du se bilder på
våra tidigare valpar? 
Se länkar här nedan!

Vår målsättning:
Kennel Maxfield har sedan starten med första kullen 1999 endast fött upp 16 kullar med field spaniels samt 3 kullar med whippets! Det är ingen stor uppfödning vi bedriver, men målet är inte att producera mängder med valpar, utan att föda upp valpar med kvalitet. Vi är måna om att använda så bra avelsdjur som möjligt för att det även i framtiden ska finnas fina representanter av rasen.

Vi tycker att det är viktigt att de hundar som får bli föräldrar hos oss har ett trevligt temperament så att de är bra hundar att leva och arbeta tillsammans med. Att de har en god hälsa på alla sätt och självklart för fieldens del, har gjort de nödvändiga testerna av höfter och ögon. Vilket vi vill att även valpköparna gör när valpen fyllt ett år - för att kunna följa upp resultat av aveln samt att veta vad den enskilda hunden har för hälsa. Att avelsdjuren har ett rastypiskt utseende är förstås också en aspekt vi väger in i valet av föräldrar. Att en förälder inte alltid är champion behöver inte betyda att den inte är vacker och rastypisk. Field spaniels är fortfarande en rätt ovanlig ras på utställning - något som vi hoppas ska förändras så småningom så att fler får upp ögonen för denna trevliga hund. Fielden trivs gott i många sammanhang - så som viltspår, jakt, agility eller rallylydnad för att nämna något. Det ger många tillfällen till en trevlig fritid med nya vänner. Whippeten är desto vanligare i ringen och många skaffar sig nya vänner runt utställningsringen eller vid lure coursingbanan.

En annan mycket viktig aspekt i avelsarbetet är att ta hänsyn till vilken inavelsgrad det blir i tänkt kombination av avelsdjur. Vi arbetar målmedvetet med att få ner inavelsgraden i de kombinationer som vi gör på kennel Maxfield, eftersom det gynnar rasen i framtiden. Hälsoresultat för svenska hundar finns att läsa på Kennelkubbens sidor ”Avelsdata” eller ”Hunddata” (uppdateras ofta) samt även sidan ”Rasdata field spaniel” (uppdateras sällan) för den som är intresserad av att läsa mer. Liknande sidor finns i grannländerna om man vill se resultat för hundar som sålts dit. Har du frågor - tveka inte att ställa dem!

Valpar är väl det sötaste som finns och när det gäller det så är inte heller fielden något undantag. De är helt enkelt ljuvliga! Fielden är en lugn hundras men det gäller vuxna fieldar! Den lilla valpen och unghunden har mycket energi och bus i sig som måste få ett utlopp. Eftersom fielden mognar sent så får man räkna med en hel del upptåg fram till dess att hunden blivit ungefär två år. Sedan kan man förvänta sig en lugnare och mer mogen hund, förutsatt att du lagt lite tid på att få hunden så som du önskar att den ska bli. Valpkurser och andra aktiviteter som spårning med mera är roliga och stimulerande för både hund och förare. Det är härligt att se en glad field i arbete med något som den tycker är kul att göra.

Glöm inte - att du som ägare till en field spaniel har en viktig del av något unikt! Fielden är en ovanlig ras, även om man tittar på rasen i ett internationellt perspektiv. Så just din field spaniel kan vara en viktig pusselbit för framtida generationer. Var rädd om det du har!! Gör de hälsotester som rasklubben rekommenderar, så som höftledsröntgen och ögonlysning. Har du en hane som är trevlig och frisk så hoppas jag att du kan ställa honom till förfogande för avel i framtiden.